GuideVehicles, bases & inspections

FHV Base Affiliation: Rules, Base Transfers & Risks

Why every NYC for-hire vehicle needs one base, how to switch bases ($25), when you can take other bases' trips, and the 60-day rule that can end your license.

  • Reviewed
  • 4 min read
  • 6 official sources
On this page (9)
  1. Your base sets your vehicle type
  2. One base at a time, and no gaps
  3. Taking trips from another base
  4. How to switch bases
  5. If someone else drives your car
  6. What your base keeps about you
  7. Got an affiliation summons?
  8. FAQ
  9. Sources

In short: Every NYC for-hire vehicle (FHV) must be affiliated with exactly one TLC-licensed base. The base decides what kind of FHV your car is: black car, livery or luxury limousine. You can switch bases for a $25 fee. Your car can sometimes take trips from other bases, but only under set conditions. The biggest risk: if your car goes 60 days without a valid base, for example because your base was suspended and you didn't move, TLC must revoke the vehicle license.

A base is a TLC-licensed business that dispatches for-hire vehicles. App companies like Uber and Lyft are licensed as High-Volume For-Hire Services, which count as a type of base under TLC rules.

Your base sets your vehicle type

TLC rule 59A-03 defines the four kinds of base and what they make your car:

Base types and what they mean for your vehicle

Definitions from TLC rule 59A-03; marking rule 59A-29(g).

Base typeYour car is a…How the base must workBase name on your car?
Black car baseBlack carPre-arranged only; vehicles owned by franchisees or co-op members; more than 90% of business not paid in cashNo (exempt, 59A-29(g)(5))
High-Volume For-Hire Service (app company)Black carLicensed central dispatch for app tripsNo
Livery base stationLiveryPre-arranged only; vehicles carry fewer than 6 passengers; flat rate, time, mileage or zonesYes: name, license number and phone on doors and/or rear
Luxury limousine baseLuxury limousinePre-arranged; seats 20 or fewer; more than 90% non-cash; 'garage to garage' pricingNo (exempt)

This matters for three practical reasons:

  • Insurance. Luxury limousines under 8 seats need much higher liability limits than black cars or liveries. See FHV insurance requirements.
  • Markings. Livery cars must show the base's name, license number and phone number in contrasting letters on both doors (at least 1½ inches high) or on the rear (at least 1 inch). Missing base signs is a $25 fine (59A-29(g)). Black cars and limos are exempt. See decals and trade dress.
  • Line work. Only black car bases can dispatch "line work," and only black cars can do it (rule 59B-15(i)).

Here is how today's FHV fleet splits by base type:

Licensed FHVs by type of base

Active FHV licenses by the type of base the vehicle is affiliated with (TLC data on NYC Open Data). App-based cars are generally affiliated with black car bases, which is why black car dominates.

  1. Black car101,350
  2. Livery2,112
  3. Luxury limousine1,383
Show data table
LabelVehicles (vehicles)
Black car101,350
Livery2,112
Luxury limousine1,383

Source: NYC Open Data: For Hire Vehicles (FHV) - Active (8wbx-tsch) · Data as of Oct 12, 2026. Vehicles used for app-based (high-volume) trips are generally affiliated with black car bases, which is why black car dominates.

One base at a time, and no gaps

The rules on affiliation are short and strict:

  • You must be affiliated to get a license. Applicants must show they are affiliated with an appropriate base (59A-04(h)). For a new license, your base submits a Base Affirmation for the vehicle; TLC says you can't submit your application until you get the confirmation email.
  • Only one base. "For-Hire Vehicles can only affiliate with one Base at a time" (59A-04(i)).
  • No gaps over 60 days. TLC must revoke an FHV license if for 60 or more days the owner fails to keep a base affiliation or fails to transfer away from a suspended base (59A-08(c)(1)).

Taking trips from another base

Your car is affiliated with one base, but it does not always have to work only for that base. Under rule 59A-11(e), the car may be dispatched only if it is affiliated with a validly licensed base, the dispatching base is validly licensed, and one of three conditions is met.

Can my car take this dispatch?

Answer a few questions · general information, not legal advice

Question 1Is your car affiliated with a TLC base whose license is valid right now?

Is your car affiliated with a TLC base whose license is valid right now?

  • Yes

    Is the base sending this trip licensed by TLC?

    • Yes

      Is the trip coming from your own affiliated base?

      • Yes

        Good to know: What this means for you

        This fits rule 59A-11(e). Keep your trip records in case you're asked.

      • No, another base

        Is your car a wheelchair accessible vehicle?

        • Yes

          Good to know: What this means for you

          This fits rule 59A-11(e). Keep your trip records in case you're asked.

        • No

          Does the dispatching base give the customer the names and license numbers of both bases, clearly marking which is which, in all communications and receipts?

          • Yes

            Good to know: What this means for you

            This fits rule 59A-11(e). Keep your trip records in case you're asked.

          • No

            Important: What this means for you

            This dispatch doesn't meet rule 59A-11(e). The vehicle owner can be fined $400, and the base faces its own penalty (59B-17(d)).

    • No

      Important: What this means for you

      Don't take for-hire trips until the affiliation and base license are valid. Check TLC UP or ask TLC.

  • No / not sure

    Important: What this means for you

    Don't take for-hire trips until the affiliation and base license are valid. Check TLC UP or ask TLC.

Separately, every trip must be pre-arranged through a licensed base. Rule 59A-25(a) penalizes the owner $100 for the first violation in a license term, rising by $100 for each later violation up to $10,000. A driver who picks up a street hail in an FHV risks a summons under §80-19(c)(1) and possibly unlicensed activity charges.

FHV drivers may mount dispatch devices to work with more than one base: one extra device if the base's equipment can take other bases' dispatches, two if it cannot. Devices must be fixed in place, and while driving you can only use voice or one-touch buttons (rule 80-22(h)). See the TLC cell phone rule.

How to switch bases

TLC's transfer page lists the steps for a base transfer:

  1. Get the Transfer Application signed

    Complete sections 1 and 3. The new base signs it.

  2. Email it to TLC

    Send the application and a copy of your government photo ID to FHVTransfers@tlc.nyc.gov.

  3. Wait for TLC's email

    If TLC accepts the request, it emails payment instructions.

  4. Pay $25 in LARS within 24 hours

    Under 'Fees – Existing TLC License'. If you miss the 24 hours, TLC will not process the request.

  5. Done

    The transfer is complete when TLC receives payment. No inspection is needed because base names are no longer printed on TLC decals.

If you want new decals anyway, TLC says to request a referral document by email and visit the Woodside facility (Monday to Friday, 5am to 9pm). Remember the livery door or rear signs: if you move to a different livery base, the base name, license number and phone on the car must be updated too.

Before you switch, ask the new base three questions: Is its license valid (check TLC's lists or NYC Open Data)? What fees will it charge you? Which workers' compensation fund or policy covers its drivers? Under rule 59B-12, livery bases must belong to the Livery Fund or carry workers' compensation; black car bases are tied to the Black Car Fund.

If someone else drives your car

Affiliation is about the vehicle, but owners are also responsible for who drives it. Under rule 59A-11(b) and (c), a vehicle owner must not let the car be dispatched unless the driver has a valid TLC driver license and a valid state chauffeur's license. The rule says the owner is responsible for knowing the status of the driver's state license. The listed penalties are $350 and one penalty point for a driver without a valid TLC license, and $100 and one point for a driver without a valid chauffeur's license. Four points in one license term means the vehicle license is revoked (59A-35).

So before you hand the keys to another driver, check their TLC license on TLC's active driver list and ask to see their DMV license. Keep a simple log of who drove the car and when. If you drive for an owner, expect to be asked for both licenses, and tell the owner right away if either one is suspended or expires.

What your base keeps about you

Bases must keep records of every vehicle affiliated with or dispatched by them over the past 12 months, including dates of affiliation, VIN, registration, FHV license number, inspection records and copies of the forms affiliating and disaffiliating vehicles, plus driver license details. Bases other than app companies send TLC these lists quarterly; app companies report monthly (rule 59B-21(d)). If a summons turns on when you joined or left a base, ask the base for those records.

Got an affiliation summons?

Affiliation problems often show up as other charges: a failure to follow TLC directives, a dispatch summons, or a renewal that won't go through. Look up your summons, check the deadline with our summons deadline calculator, and read what to do when you get a TLC summons. App drivers can find more in our Uber and Lyft drivers hub and the black car drivers hub.

Frequently asked questions

Can my car be affiliated with two bases?

No. Rule 59A-04(i) says a for-hire vehicle can only be affiliated with one base at a time. It can still take dispatches from other bases in some cases (see rule 59A-11(e)).

How do I change my base?

Fill out TLC's Transfer Application (sections 1 and 3, signed by the new base), and email it with a copy of your photo ID to FHVTransfers@tlc.nyc.gov. If TLC accepts it, pay the $25 fee in LARS within 24 hours of TLC's email. No inspection is needed.

What happens if my base is suspended or closes?

A suspended base must tell its affiliated vehicle owners within five days. Move to another licensed base quickly: under rule 59A-08(c)(1), TLC must revoke an FHV license if for 60 or more days the vehicle has no base affiliation or fails to transfer from a suspended base.

Does my base decide if my car is a black car or a livery?

Yes. TLC says the base's class determines the vehicle's type. A black car is a vehicle affiliated with a black car base or a high-volume for-hire service (app company); a livery is affiliated with a livery base station.

Can I accept a ride from someone on the street if I'm affiliated with a base?

No. FHVs can only carry passengers through pre-arrangement with a licensed base (rule 59A-25(a)). Street pickups are unlicensed activity for FHVs, except for green cabs with a valid street hail livery license.

Sources

Last reviewed against the official sources on .

  1. TLC Rule Book Chapter 59 (§59A-03, -04, -08, -11, -25, -29; §59B-06, -12, -15, -17, -21), updated Feb 27, 2026 nyc.gov
  2. TLC: Vehicle, Plate and Base Transfers nyc.gov
  3. TLC: Get a For-Hire Vehicle License nyc.gov
  4. TLC: Get a Vehicle License (overview) nyc.gov
  5. TLC Rule Book Chapter 80 (Drivers), §80-22(h) nyc.gov
  6. NYC Open Data: For Hire Vehicles (FHV) - Active data.cityofnewyork.us

Spotted something out of date? Tell us and we'll check it against the official source.