Driver questionApps, bases & deactivation

Can My Base Charge Fees Not in My Agreement?

No. A fee that isn't in your base agreement or in Uber's or Lyft's statement of fees is an overcharge. Fines, refunds, proof to keep and who to call.

  • Reviewed
  • 2 min read
  • 2 official sources
On this page (7)
  1. The rules and fines
  2. Charges that are never allowed
  3. Evidence to keep
  4. What to do next
  5. Related rules and exceptions
  6. FAQ
  7. Sources

No. Under TLC rule 59B-18(f)(3)(i), a base "may require payment of only those costs and fees specified in the Base Agreement. Requiring payment of costs and fees not specified in the Base Agreement is an overcharge" (TLC chapter 59). For Uber and Lyft there is a second rule: a high-volume company must not charge you any fee or deduction that is not listed in its statement of fees filed with TLC (rule 59D-19(d)). If you were charged, you can ask TLC to make the base pay you back.

The rules and fines

Two more parts of the rule matter here:

  • Every cost must be explained. The agreement must list all costs and fees, explain each one in clear language, and say what conditions trigger it (§59B-18(f)(2)(iii)). A vague "admin fee" with no explanation doesn't meet the rule.
  • Deducting needs two things. A base can take a fee out of your earnings only if the fee is in the agreement and the agreement says it will be withheld from earnings (§59B-18(f)(4)(i)).

If you rent or lease your car, the same idea applies to the owner: a lessor may charge only costs and fees in the lease, and anything else is an overcharge (§59A-21(c)(1)).

Charges that are never allowed

Even if they are written into the agreement, a base cannot:

  • charge, request or accept a tip from you (§59B-18(f)(3)(ii));
  • make you pay a summons not written to you, except for some franchise or co-op bases, and never when the base dispatches for Uber or Lyft (§59B-18(f)(3)(iii));
  • charge any fee for revenue from an in-car advertising tablet (§59B-18(f)(3)(iv)).

Passenger charges are not fees on you either. The Black Car Fund surcharge, sales tax and congestion charges are paid by riders; see why my pay shows a Black Car Fund charge and congestion charges on pay statements. The MTA's per-trip congestion charge is collected from passengers too; base duties are on the per-trip charge plan.

Evidence to keep

  1. Get your signed agreement

    The base must give you a copy and provide it again on request (§59B-18(f)(2)). If it won't, that is a separate $500 violation.

  2. Save the receipt for the charge

    Every payment or deduction needs a receipt naming the rule or agreement clause that allows it (§59B-18(f)(5)). A charge with no clause listed is a red flag.

  3. Mark the dates and amounts

    Make a simple list: date, amount, what the base called it, and where (if anywhere) it appears in the agreement.

  4. Ask the base in writing

    Ask which clause allows the charge. Keep the reply, or note that there wasn't one.

  5. File with TLC

    Contact the Driver Protection Unit: (718) 391-5539 or driverprotection@tlc.nyc.gov, or call 311. Your agreement must print this complaint route (§59B-18(f)(2)(iv)).

What to do next

TLC's Driver Protection Unit investigates "overcharge of lease or vehicle purchase amounts", unpaid earnings and missing receipts, and says it has helped drivers get back more than $3.2 million. It also handles retaliation for filing a complaint. You don't need a lawyer to complain, but if a base takes you to court or threatens your license, get legal help.

Everything an agreement must contain is on FHV base agreement rules. What a statement of fees is, and why Uber and Lyft must file one, is on statement of fees. More on the apps hub.

  • Collective bargaining. The base-agreement rules don't apply where a collective bargaining agreement governs the relationship (§59B-18(f)(8)).
  • High-volume filing. When it applies for its license, a high-volume company must describe every deduction, commission and fee it or its bases plan to charge and certify it won't charge anything not submitted to TLC (§59D-05(d)).

Frequently asked questions

Can my base charge me a fee that isn't in my base agreement?

No. TLC rule 59B-18(f)(3)(i) says a base may require payment only of costs and fees specified in the base agreement; anything else is an overcharge.

What happens to a base that overcharges?

A $500 fine for a first violation, then $1,000 and/or up to 30 days' suspension. The hearing officer must also order the base to pay you back the amount charged.

Does this apply to Uber and Lyft?

Yes. Their bases follow 59B-18, and rule 59D-19(d) separately bars a high-volume company from charging any fee or deduction not listed in its statement of fees on file with TLC ($500 and up to 30 days' suspension).

Can a fee in the agreement be taken straight out of my earnings?

Only if the agreement lists the fee and also says it will be withheld from earnings (rule 59B-18(f)(4)(i)).

Where do I complain?

Your agreement must say that overcharging is prohibited and that complaints can be made in writing to TLC or by phone to 311. TLC's Driver Protection Unit takes overcharge complaints: (718) 391-5539, driverprotection@tlc.nyc.gov.

Sources

Last reviewed against the official sources on .

  1. TLC Rule Book, Chapter 59 (§59A-21(c), §59B-18(f), §59D-05(d), §59D-19(d)) nyc.gov
  2. TLC: Driver Protection Unit nyc.gov

Spotted something out of date? Tell us and we'll check it against the official source.