Driver questionZones, stands & places to work

Can Livery Drivers Wait on the Street Outside the Base?

At your livery base, TLC says use the base's off-street parking, obey street signs and don't create a nuisance: $50 each. What the base must provide, too.

  • Reviewed
  • 3 min read
  • 5 official sources
On this page (8)
  1. The three rules at the base
  2. Nuisance examples
  3. The base has duties too
  4. Parking laws still apply
  5. How often it's charged
  6. What to do next
  7. FAQ
  8. Sources

Not in a way that breaks parking rules. When you are stopped at your affiliated base, TLC rule §80-15(j) says a livery driver must use the off-street parking the base provides and "must comply with all applicable traffic and parking regulations" (TLC Chapter 80, current as of October 12, 2026). The fine is $50. Waiting in a legal street spot is not banned by that rule, but double parking, blocking hydrants or crowding the block in front of the base is.

The three rules at the base

TLC rules for drivers at the base (Chapter 80)

RuleWhat it saysFine
80-15(j) Parking at livery baseWhile stopped at the affiliated base, a livery driver must use the base's off-street parking and comply with all traffic and parking rules$50
80-15(k) Nuisance at baseA driver stopped at the base (affiliated, or dispatching the driver) must not create a nuisance, such as littering, loud audio or horn honking$50
80-15(l) No horn honkingNo horn-honking that breaks traffic rules (anywhere, not only at the base)$50

None of the three carries TLC points under Chapter 80, and none requires you to appear in person. Note who each covers: (j) names livery drivers. (k) covers any driver stopped at a base the vehicle is affiliated with or dispatched from, so a black car or other FHV driver stopped at a base is included.

Nuisance examples

The rule names three examples, "such as, but not limited to":

  1. Littering: food wrappers, cups or bottles left on the street outside the base.
  2. Playing of loud audio material: music or calls on speaker with windows down.
  3. Horn honking: honking to call a passenger out, or to signal other drivers.

"Not limited to" means other behavior that disturbs neighbors could also count.

The base has duties too

Under §59B-15(j) of TLC Chapter 59, the base station owner must make sure the base "provides and uses legal, off-street facilities for parking and storing the Livery Vehicles":

  • at least one parking space for every two livery vehicles affiliated with the base (green cabs not counted);
  • no more than 1.5 miles from the base;
  • in a location zoned for a parking facility.

The TLC chair can reduce or waive the requirement, in writing, if there isn't enough legal parking nearby or it would be an economic hardship. A base applying for a license must explain where its lot is and how it will keep affiliated cars that don't use it from breaking parking rules around the base. And no livery base will be renewed if it was found guilty of violating these off-street parking requirements.

So if your base has a lot, use it. If you don't know where it is, ask the dispatcher for the address.

Parking laws still apply

Everything the City's signs say still applies outside the base (NYC DOT Parking Regulations):

  • Waiting is not allowed at No Stopping, No Standing or No Parking signs.
  • Double parking of passenger vehicles "is illegal at all times".
  • No parking within 15 feet of a hydrant.

A police parking ticket goes to the vehicle. TLC can add a separate driver fine for breaking stationary-vehicle laws under §80-13(a)(1). Not sure about a sign? Use the curb sign decoder.

How often it's charged

From 2016 to October 12, 2026, the OATH data lists no summonses with 80-15(j) as the first charge and 1 with 80-15(k) (2017). The horn rule, 80-15(l), is different: 367 summonses, and 306 of them were written by Port Authority Police (NYC Open Data). The data has no usable location field, so it can't say where, but Port Authority Police patrol the airports and other Port Authority facilities. These counts are allegations, not findings.

What to do next

Frequently asked questions

Where should a livery driver park while at the base?

In the off-street parking the base provides. TLC rule 80-15(j) says a livery driver stopped at the affiliated base must use those facilities and obey all traffic and parking rules. The fine is $50.

Does the base have to provide parking?

Yes, unless TLC waived it. A livery base must provide legal off-street parking with at least one space for every two livery vehicles, no more than one and a half miles from the base (59B-15(j)).

Can I play music or honk while waiting at the base?

No nuisance at the base: no littering, loud audio or horn honking (80-15(k), $50). Illegal horn honking anywhere is also $50 (80-15(l)).

Can I wait on the street if the base lot is full?

Only where street parking is legal and within the posted rules. The rule requires you to comply with all traffic and parking regulations. Double parking is never legal.

Sources

Last reviewed against the official sources on .

  1. TLC Rule Book, Chapter 80 (updated June 6, 2025), §80-15(j)–(l) nyc.gov
  2. TLC Rule Book, Chapter 59 (bases), §59B-15(j) and base license applications nyc.gov
  3. TLC Rule Book, Chapter 51 (Definitions): Livery, Livery Base Station nyc.gov
  4. NYC DOT: Parking Regulations nyc.gov
  5. NYC Open Data: OATH Hearings Division Case Status (jz4z-kudi), queried 2026-10-12 data.cityofnewyork.us

Spotted something out of date? Tell us and we'll check it against the official source.