Driver questionPay, fees & earnings rules

Can a Taxi Owner Charge Me for Repairs or Maintenance?

On a NYC taxi shift or weekly lease, maintenance is the owner's cost. Crash damage only with a written negligence agreement, and refunds if insurance pays.

  • Reviewed
  • 3 min read
  • 3 official sources
On this page (7)
  1. The written negligence agreement
  2. The refund rule
  3. What is allowed instead
  4. Penalties and how to report
  5. After a crash: your own duties
  6. FAQ
  7. Sources

Short answer: No, not for normal upkeep. If you lease a yellow cab with the car by the shift or by the week, service and maintenance are the owner's job, and TLC Rule 58-21(b)(1) says the cost "cannot be charged to the Driver". Accident damage is different: on a weekly lease you pay only if you signed a written agreement to pay for damage caused by your own negligence, and if the owner later gets paid by someone else, you get your money back. Medallion-only and DOV drivers pay for their own repairs, but can pick their own shop.

TLC's Driver Bill of Rights lists "charge drivers for service and maintenance of vehicle" as a prohibited charge. Rules checked October 12, 2026. This is general information, not legal advice.

Can I be charged for this?

Answer a few questions · general information, not legal advice

Question 1What kind of lease do you have?

What kind of lease do you have?

  • Daily/shift or weekly lease of medallion + car

    What is the charge for?

    • Maintenance or normal repairs (oil, tires, brakes, inspection prep)

      Important: What this means for you

      Not allowed. Maintenance is the owner's cost on shift and weekly vehicle leases (Rule 58-21(b)(1), (c)(1)(iii)). Ask for a refund and keep the receipt.

    • Damage from a crash or incident

      Did you sign a written agreement to pay for damage caused by your own negligence?

      • Yes, and I am on a weekly lease

        Watch out: What this means for you

        Allowed only if the damage was in fact caused by your negligence, and only while you lease from that owner. If the owner is paid by anyone else, what you paid must be refunded (Rule 58-21(c)(1)(vi)).

      • No, or I am on a daily lease

        Note: What this means for you

        On a weekly lease, collision and damage coverage is part of the lease price, so without a signed negligence agreement the repair is not yours to pay (Rule 58-21(c)(1)(vi)). On any lease, damage can be taken from your deposit only if the lease clearly and prominently says you are responsible (Rule 58-21(e)(2)(ii)). If unsure, ask the Driver Protection Unit.

  • Medallion-only lease (I supply the car)

    Note: What this means for you

    Repairs are your cost, but the owner can't make you use a particular shop, including its own (Rule 58-21(c)(3)(iii)). Any extra services must be in a separate signed written agreement.

  • DOV lease (medallion + car I am buying)

    Note: What this means for you

    Repairs are your cost. The owner may offer optional collision coverage of up to $50 a week with a deductible of up to $250, but can't require it, and can't force a repair shop on you (Rule 58-21(b)(3), (c)(4)(v)).

The written negligence agreement

For weekly leases, Rule 58-21(c)(1)(vi) says the lease price includes "collision and other damage coverage, including repairs of physical damage". It is not an overcharge for you to pay for damage only if all of these are true:

  • you and the owner agreed in writing that you will pay for damage caused by your negligence;
  • the lease itself tells you that you will be responsible for such damage;
  • the damage was in fact caused by your negligence; and
  • the agreement lasts only while you lease from that owner.

The refund rule

"If the Owner receives compensation for damages to the vehicle incurred from an entity other than the driver, any amount previously paid by the driver as compensation for damages, must be refunded to the driver." The same applies on DOV leases where you did not buy the optional coverage, and a deductible you paid must be reimbursed if the owner later gets insurance or court money for the repair (Rule 58-21(c)(4)(v)(G)-(I)).

What is allowed instead

The owner's list of allowed extras is short: a card surcharge ($7 per shift or $49 per week), a gas surcharge if it supplies all your fuel, a deposit, discounted tolls, late fees, a cancellation charge, parking and red-light tickets you can challenge, the MTA tax and a few others. The full list is in extra charges a taxi fleet can add, and the lease amounts in NYC taxi lease caps.

Penalties and how to report

Charging a lessee for maintenance breaks Rule 58-21(b): $500 for a first violation, then $1,000 and/or up to 30 days' medallion suspension, and the judge must order the owner to repay what you were charged. Report it to TLC's Driver Protection Unit at 718-391-5539 or driverprotection@tlc.nyc.gov, with your lease and receipts. Every receipt must name the TLC rule that allows the charge (Rule 58-21(g)); a "repair" line has no rule behind it on a shift or weekly vehicle lease.

After a crash: your own duties

Even when the owner pays for the repair, you have duties under TLC rules. If a crash injures someone or damages another person's property, you must stop, show your licenses and exchange information with the other party or the police (Rule 80-13(a)(4): $350 and 3 points), and immediately report the collision to the vehicle's owner (Rule 80-13(a)(5): $100 and 3 points). Reporting quickly also helps you if the owner later claims you caused damage. Note that your deposit has its own limits: see taxi security deposit rules.

Card fees are a separate question: how much a taxi owner can charge for credit cards. The congestion surcharge can't be charged to you either: does the taxi driver pay the congestion surcharge? More on the money hub.

Frequently asked questions

Can the garage charge me for an oil change or brakes?

No, not on a daily or weekly lease of a medallion and car. Service and maintenance are the owner's responsibility and 'cannot be charged to the Driver' (TLC Rule 58-21(b)(1)).

Do I pay if I damage the cab in an accident?

On a weekly lease, only if you signed a written agreement to pay for damage caused by your own negligence and the damage really was your fault. On any lease, damage can come out of your deposit only if the lease clearly and prominently says so.

What if the owner's insurance or the other driver pays for the damage?

Then anything you already paid for that damage must be refunded to you (Rule 58-21(c)(1)(vi), (c)(4)(v)(I)).

I have a medallion-only lease. Who pays for repairs?

You do, because the lease doesn't include a car. But the owner can't force you to use a particular repair shop, including its own (Rule 58-21(b)(3), (c)(3)(iii)).

Sources

Last reviewed against the official sources on .

  1. TLC Rule Book, Chapter 58 (§58-21(b), (c), (e)), updated Feb 27, 2026 nyc.gov
  2. TLC Rule Book, Chapter 80 (§80-13(a)(4)-(5)) nyc.gov
  3. TLC: Daily & Weekly Taxicab Driver Bill of Rights (poster) nyc.gov

Spotted something out of date? Tell us and we'll check it against the official source.