Driver questionVehicles, bases & inspections

Can I Use My TLC-Plated Car for Personal Trips?

Yes. TLC says anyone with a valid state license may drive a TLC car for personal use, but inspectors can stop it if it seems to be working. Rules that apply.

  • Reviewed
  • 2 min read
  • 4 official sources
On this page (8)
  1. What TLC's FAQ says, word for word
  2. Personal trip or for-hire trip: what changes
  3. The risk of being stopped
  4. Insurance has to cover the car around the clock
  5. Owner duties don't switch off
  6. Related questions
  7. FAQ
  8. Sources

Short answer: Yes. You, your family or a friend can drive your TLC-plated car for personal reasons, as long as the driver has a valid and current state driver's license. TLC's Vehicle License FAQ says so directly. The limit is for-hire work: nobody may carry paying passengers in it without a TLC driver license, and police or TLC inspectors can stop the car if they think it is working.

What TLC's FAQ says, word for word

"Yes, a TLC licensed vehicle can be operated by anyone with a valid and current State issued Drivers license for personal use and reasons. Be aware that the vehicle can be pulled over and summonsed by a TLC Inspector or Police Officer if they have reason to believe the vehicle is being operated for-hire or they witness a violation of local laws."

The same answer appears on TLC's Licensed Vehicles FAQ.

Personal trip or for-hire trip: what changes

Same car, two kinds of trip

Row labelPersonal tripFor-hire trip (base or app)
Who may driveAnyone with a valid, current state driver's licenseOnly a driver with a valid TLC Driver License and a valid chauffeur's license (§59A-11(b), (c))
PassengersFamily and friends, no paymentPaying riders dispatched by a base
InsuranceTLC policy must cover the car 24/7, any use (§59A-12(c)(5))Same policy
Owner's risk if rules are brokenSummons if an officer believes it is working or sees a violation$350 + 1 point if the driver has no TLC license; $100 + 1 point if no valid chauffeur's license

The risk of being stopped

A TLC car carries T&LC plates and TLC decals, so it looks like a working car even on a Sunday drive. TLC says an inspector or police officer may stop and summons it if they have "reason to believe" it is being used for hire. To lower that risk:

  • Don't accept street hails or any ride for money. Only TLC-licensed drivers may carry paying riders, and only yellow taxis and green cabs (outside the Hail Exclusionary Zone) may take street hails.
  • Sign out of driver apps before a family member takes the car.
  • Keep the car's registration, insurance card and TLC documents in it, as on a work day.

If you get a summons anyway, the case will turn on what the officer saw. Don't guess; see what to do after a TLC summons.

Insurance has to cover the car around the clock

TLC rule §59A-12 says the owner must keep the required insurance on the car "at all times," and policies "cannot have any limitations or restrictions on location or timeframes of coverage." Coverage must be "for 24 hours per day, 7 days per week, regardless of vehicle use or purpose." For a 1–7 seat livery or black car, the minimums include $100,000 of personal injury protection (PIP) (TLC insurance requirements, updated 03/03/2026). Ask your broker how a personal-use claim works under your own policy. For app drivers in their own cars, see do I need rideshare insurance for Uber in NYC?

Owner duties don't switch off

The car is still a licensed FHV when you use it privately. The owner must still do a daily check of brakes, lights, signals and seat belts before the car is driven (§59A-27(e), $150 if you plead guilty before a hearing, $200 after). Keep the base affiliation, insurance and inspections current too: 60 or more days without any of them can lead to revocation for non-use.

Frequently asked questions

Can my wife or son drive my TLC car to the store?

Yes, for personal reasons, if they have a valid and current state driver's license. TLC's Vehicle License FAQ says a TLC-licensed vehicle 'can be operated by anyone with a valid and current State issued Drivers license for personal use.' They may not pick up passengers for pay.

Can a family member without a TLC license do Uber trips in my car?

No. Rule 59A-11(b) says an owner must not let the vehicle be dispatched unless the driver has a valid TLC Driver License. The owner's fine is $350 plus 1 penalty point on the vehicle license.

Does my TLC insurance cover personal trips?

TLC rule 59A-12(c)(5) says insurance on a TLC-licensed vehicle must cover it 24 hours a day, 7 days a week, regardless of use or purpose, with no time or place limits. Ask your insurer or broker how a personal-use claim is handled under your policy.

Can TLC give me a ticket while I am off duty?

Yes, if an inspector or police officer has reason to believe the car is working for hire or sees a violation. TLC's FAQ warns the vehicle can be pulled over and summonsed in those cases.

Sources

Last reviewed against the official sources on .

  1. TLC: Vehicle License Frequently Asked Questions nyc.gov
  2. TLC: Licensed Vehicles Frequently Asked Questions nyc.gov
  3. TLC Rules Chapter 59 (§59A-11, §59A-12, §59A-27), updated Feb 27, 2026 nyc.gov
  4. TLC: Vehicle Insurance Requirements (updated 03/03/2026) nyc.gov

Spotted something out of date? Tell us and we'll check it against the official source.