Driver questionVehicles, bases & inspections

What Happens to My Car If My Base Is Suspended?

Your car can't be dispatched while its base is suspended, and after 60 days without a transfer TLC must revoke the license. The 5-day notice and $25 transfer.

  • Reviewed
  • 2 min read
  • 5 official sources
On this page (6)
  1. The rules behind the answer
  2. How to transfer to a new base
  3. Check your base's status yourself
  4. Money and paperwork to sort out
  5. FAQ
  6. Sources

Short answer: The rules don't suspend your own FHV license because your base was suspended, but your car can't be dispatched while it is affiliated with a suspended base. The base must tell you within 5 days. Move the car to a new base with a $25 base transfer as fast as you can: if you go 60 days without transferring away from a suspended base, TLC must revoke your vehicle license for non-use.

The rules behind the answer

  • The base must warn you. "The suspended Base License holder must notify all vehicle owners that are affiliated with the suspended Base of the suspension within five days" (rule §59B-06(e)(3)).
  • A suspended base is not valid. A suspended base license "is not Valid and cannot be used until the suspension ends" (§59B-06(e)(2)).
  • Your car needs a valid base to work. Under §59A-11(e), an owner may only let the car be dispatched if it is affiliated with a validly licensed base and the dispatching base is validly licensed. Fine: $400. This covers trips from Uber, Lyft or any other base, because the car's own affiliation is the problem.
  • 60 days, then revocation. §59A-08(c)(1): the FHV license "must be revoked for non-use" if for 60 or more days the licensee "fails to transfer from a base that has been suspended."

Your base is suspended: what happens when

  1. Day 0

    Important: Base suspended

    From this day the base license is not valid, and your car should not take dispatches.

  2. By day 5

    Watch out: Base must notify you

    Rule 59B-06(e)(3). Don't wait for the notice if you hear about it another way.

  3. As soon as possible

    Good to know: Transfer to a new base

    New base signs your transfer form; you email it to TLC and pay $25 within 24 hours of TLC's email.

  4. Day 60

    Important: Non-use revocation

    If you still haven't transferred, TLC must revoke the license (59A-08(c)(1)). A revoked license can't be renewed, and new licenses are WAV-only.

How to transfer to a new base

TLC handles base transfers by email; no appointment is needed (TLC transfers page).

  1. Find a new base that will take your car

    Bases decide which vehicles to affiliate. Check the base is licensed on the Open Data Current Bases list.

  2. Print and fill the Transfer Application

    Complete sections 1 and 3. The new base must sign it.

  3. Email it to TLC

    Send the application and a copy of your government photo ID to FHVTransfers@tlc.nyc.gov.

  4. Pay $25 within 24 hours

    If TLC accepts it, you get an email. Pay the $25 base transfer fee in LARS within 24 hours of that email, or the request is not processed. Use your vehicle license number from the TLC decal, your mailing ZIP and the last five digits of your SSN or EIN.

  5. Done, no inspection

    The transfer is complete once payment is received. No TLC inspection is needed unless you want new decals.

Check your base's status yourself

  • NYC Open Data "Current Bases" (eccv-9dzr) lists licensed bases with their license number and type. It was last updated October 10, 2026 when we checked.
  • "For Hire Vehicles (FHV) – Active" (8wbx-tsch) shows each active vehicle's base number and base name, so you can confirm which base your car is on.
  • If your base has dropped off the list, ask TLC or your base what happened. See TLC open data lookups and how to find which base a TLC car belongs to.

Money and paperwork to sort out

Frequently asked questions

Can I keep driving for Uber if my base is suspended?

Not in that car until you transfer it. Rule 59A-11(e) only lets an FHV be dispatched if the vehicle is affiliated with a validly licensed base, and a suspended base license is not valid (59B-06(e)(2)). The owner's fine is $400.

Does my base have to tell me it was suspended?

Yes. Rule 59B-06(e)(3) says the suspended base must notify all affiliated vehicle owners within five days of the suspension.

How long do I have to move to a new base?

Rule 59A-08(c)(1) says TLC must revoke an FHV license for non-use if for 60 or more days the owner fails to transfer from a base that has been suspended. Move as soon as you can; every day without a valid base is a day the car can't work.

Does a base transfer need an inspection?

No, unless you want new decals. TLC says the base name is no longer on TLC decals, so a base transfer needs no TLC inspection.

Sources

Last reviewed against the official sources on .

  1. TLC Rules Chapter 59 (§59A-08(c), §59A-11(e), §59B-06(e)), updated Feb 27, 2026 nyc.gov
  2. TLC: Vehicle, Plate and Base Transfers nyc.gov
  3. NYC Open Data: Current Bases (eccv-9dzr) data.cityofnewyork.us
  4. NYC Open Data: For Hire Vehicles (FHV) – Active (8wbx-tsch) data.cityofnewyork.us
  5. TLC: FHV Wheelchair Accessibility Owner/Driver Information nyc.gov

Spotted something out of date? Tell us and we'll check it against the official source.